Genetische ziekten begrijpen

Genetica is de tak van de biologie die bestudeert hoe uiterlijke kenmerken en andere eigenschappen van ouders op kinderen worden overgedragen. Deze eigenschappen worden "genetisch" genoemd omdat ze worden bepaald door uiterst kleine structuren in de menselijke cellen die genen worden genoemd. De genetische samenstelling van mensen wordt overgeërfd van hun ouders en is gecodeerd in de genen van al hun cellen. Deze samenstelling bepaalt heel veel verschillende dingen, van geslacht, lengte en kleur van de ogen tot bloedtype en ontwikkeling van bepaalde ziekten.

Veel vaak voorkomende ziekten (zoals hartziekten, hoge bloeddruk, soorten kanker) hebben genetische (dat wil zeggen erfelijke) componenten, maar genetische ziekten zijn de ziekten die worden veroorzaakt door specifieke, identificeerbare elementen van de genetische samenstelling van een persoon.

Lysosomale stapelingsziekten zijn één categorie van genetische ziekten. Om de celactiviteiten die deze ziekten veroorzaken te begrijpen, evenals de manier waarop ze worden overgedragen van ouder op kind, moet u enkele grondbeginselen van de genetica begrijpen.